Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Halloveen-i sütőtökös túrótorta

Az angolszász országokból eredő, de Magyarországon is elterjedt játékos hangulatú nap a Halloveen, melyet október 31-én tartanak Mindenszentek és Halottak Napja előtt. Ekkor ünnepelték a kelta újévet, melyet különféle maskarákba öltözve riogatták a rossz szellemeket.

Az ír néphagyomány szerint divatba jött a töklámpás faragás, ami szintén az ártó lelkek elrettentéséül szolgált.

Mi most egy egészséges édességet ajánlunk erre az időszakra.


Hozzávalók:


Sütőtök krémbe:

  • - 500 g sütőtök megsütve, pürésítve
  • - 2 db tojás
  • - 70 g cukor (tetszés szerint, vagy más édesítő)
  • - 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • - 1 evőkanál kukoricakeményítő


Túrókrémhez:

  • 500 g tehéntúró
  • 2 db tojás
  • 100 g cukor (tetszés szerint, vagy más édesítő)
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 25 g mák (el is hagyható)


Tetejére a mázhoz:

  • 100 g sütőtök megsütve, pürésítve
  • 100 g tejföl
  • 30 g cukor vagy édesítő
  • 1 db tojás


Mindkét krém összetevőit külön tálban robotgéppel összedolgozzuk, a tojásokat különválasztva verjük fel és a keményítővel, citromhéjjal, mákkal a végén adjuk a tésztához.


Egy 22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral bélelünk, s a krémeket felváltva rétegezzük a közepétől kifele haladva. Egy kanál sütőtök krém, egy kanál túrókrém, amíg a forma széléig el nem érünk. Mintázhatjuk a tortánkat a fogpiszkálóval középről kifele húzott csíkokkal, így még szebb lesz a sütemény. 170 fokos sütőben kb 40 perc alatt majdnem készre sütjük. Még szebb lesz a torta, ha a mázat a tetejére öntve még 7 percig sütjük.


Ha kihűlt, lekapcsoljuk a torta oldalát és szeleteljük.


Jó étvágyat kívánunk!


Újbuda 60+ Program