Az ír néphagyomány szerint divatba jött a töklámpás faragás, ami szintén az ártó lelkek elrettentéséül szolgált.
Mi most egy egészséges édességet ajánlunk erre az időszakra.
Hozzávalók:
Sütőtök krémbe:
- - 500 g sütőtök megsütve, pürésítve
- - 2 db tojás
- - 70 g cukor (tetszés szerint, vagy más édesítő)
- - 1 teáskanál reszelt citromhéj
- - 1 evőkanál kukoricakeményítő
Túrókrémhez:
- 500 g tehéntúró
- 2 db tojás
- 100 g cukor (tetszés szerint, vagy más édesítő)
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 25 g mák (el is hagyható)
Tetejére a mázhoz:
- 100 g sütőtök megsütve, pürésítve
- 100 g tejföl
- 30 g cukor vagy édesítő
- 1 db tojás
Mindkét krém összetevőit külön tálban robotgéppel összedolgozzuk, a tojásokat különválasztva verjük fel és a keményítővel, citromhéjjal, mákkal a végén adjuk a tésztához.
Egy 22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral bélelünk, s a krémeket felváltva rétegezzük a közepétől kifele haladva. Egy kanál sütőtök krém, egy kanál túrókrém, amíg a forma széléig el nem érünk. Mintázhatjuk a tortánkat a fogpiszkálóval középről kifele húzott csíkokkal, így még szebb lesz a sütemény. 170 fokos sütőben kb 40 perc alatt majdnem készre sütjük. Még szebb lesz a torta, ha a mázat a tetejére öntve még 7 percig sütjük.
Ha kihűlt, lekapcsoljuk a torta oldalát és szeleteljük.
Jó étvágyat kívánunk!
Újbuda 60+ Program